Жемістердегі дәрумендердің пайдасы

0
11809
Жемістердегі дәрумендердің пайдасы

Жеміс-жидектер және көкөністерде дәрумендер көп. Дәрумендер біздің ағзамызға өте қажет. Жеміс-жидектерді күнделікті өз мөлшерінде тұтынсақ денсаулығымызға да едәуір пайдасы болады.

Мен жеміс-жидектерді жегенді жақсы көремін. Себебі, олар маған күш-қуат береді. Мен алма жемісін ұнатамын. Онда С витамині бар. Ол иммунитетті көтереді. Сонымен қатар алма жемісінен бөлек көптеген пайдасын берер жеміс-жидектерді тағам рационына ендірген жөн. Тіптен қазіргі қоғамда көптеген зиянды тағамдардан адамдар денсаулығына кері әсерін байқауда. Осындай жағдайда фаст-фуд, түрлі пайдасыз тәттілерден бас тартып, оның орнына жемістер мен жидектерді тұтыну қажет. Бұл әлдеқайда мың есе пайдасы орасан зор. Жемістердің, көкөністердің,жидектердің пайдалану нормасы болады. Мысалы, таңғы уақытта және кешкі уақытқа арнайылап жеу қажет делінетін түрлері болады. Банан және киви, апельсин, басқа да түрлі жемістерді күндізгі уақыттарда жеген абзал. Сонымен қатар үй жағдайында осы жемістерден әртүрлі сусындарды дайындауға болады. Бұл бірден-бір табиғи әрі ешқандай қоспаларсыз дайындалған сусын болып табылады.

Адамдар көбінесе жеміс пен жидектің, көкөністерді дұрыс ажырата алмайды. Осы тұстан екі бағыттың аражігін ажыратуға болады.

Жемістерге:

1.алма

2.алмұрт

3.шабдалы және тағы басқа да түрлері жатады. Ең маңыздысы көлеміне және сипатына мән берген жөн.

Ал жидектерге:

1.құлпынай

2.қара жидек

3.малина

Қорытындылай келгенде, жемістердегі дәрумендердің пайдасы барынша аса жоғары. Осыны әр адам дұрыс тамақтанудағы негіз екендігін және денсаулыққа көптеген пайдасын әкелетіндігін ұғыну қажет. Егер иммуниет төмен болса адам көп ауырады. Иммунитетті көтеру үшін дәрумендерді жеу керек. Жарқын әрі сау өмір сүру адамның ең басты міндеті.

Авторы: Алматы қаласы

Жетісу ауданы

№177 жалпы білім беретін мектептің

2«Г» сынып оқушысы

Хасен Ұлжан Талғатқызы


ПІКІР ҚАЛДЫРУ