Балықты ежелден адам ағзасын тазалайтын, сүйек пен тісті қатайтатын, түрлі дәрумен беретін тағам. 100 гр балық етінде – 0,2 мг йод бар. Сонымен қатар ағзаға қажетті омега-3 май қышқылдары бар.
⠀
Балық еті:
⠀
— жүрек аурураларының алдын алады
— қан қысымын түсіреді
— көру қабілетіңізді арттырады
— холестеринді реттейді
— бауыр жұмысын жақсартады
— ұйқыны реттейді
— зат алмасуды жылдамдатады.
⠀
Балықтан жасалған тағам түрлерін аптасына 2 рет жесеңіз, шаш түсуінен, тіс ауруларынан қорғана аласыз. Бірақ қуырып емес, сорпа етіп қайнатып немесе ыстық пеште булап пісірген жөн.
⠀
Балық майы — нәлім балығынан алынады. Балық майы– балық бауырынан алынатын сұйық май. Мөлдір қызыл күрең түсті, өзіне тән иісі бар сұйықтық. Құрамында А және D витаминдері көп болғандықтан мешел, авитаминоз, остеомаляция, остеопороз, тыныс алу, асқазан, тері және көз ауруларын емдеуге пайдаланады. Балық майынан таза күйінде сәбилерге ішкізеді, инъекция жасайды.
⠀
Балық майын ашқарынға ІШПЕҢІЗ! Әйтпесе, жүрегіңіз айнып, мазаңызды алады. Оны тамақпен бірге қабылдау керек.
⠀
Балық майындағы ретинол іріңдеген жараны тез жазады. Бірақ ең мықты ем: сынған сүйек арасына жағу. Қазақ сынықшылары балық майын жағу арқылы сынған сүйекті қалпына келтіреді.
⠀
Жүктілік кезінде де, сәбиді емізу кезінде де балық майын қолдануға болады.Ол қандағы Е концентрациясын төмендетеді.
⠀
Дәрігерлер балық майын қыс мезгілінде қабылдаған дұрыс деп кеңес береді.
⠀
Балық майын аузы жақсы жабылатын ыдысқа құйып, қараңғы және салқын жерде сақтау керек.
⠀
Шаштың түсуін тоқтату үшін:
Ошаған майы мен балық майын бірдей мөлшерде алыаңыз. Жақсылап араластырып, 5 минутқа қойып қоясыз. Содан соң шаштың ұшына жағып, орап тастаңыз. 2 сағаттан соң басыңызды сусабынмен жуып тастайсыз. Аптасына 2 рет жасау керек.
⠀
Балық майы мен жұмыртқадан маска дайындау үшін екі жұмыртқаның сарысын 4 капсула балық майымен араластырады. Жуылған шашқа масканы жағып, жарты сағат шамасында ұстайды. Масканы сусабынмен жуып, сумен шайып тастаңыз!
Басқа материалдар:
- Балықтың биологиялық классификациясы. Балықтың химиялық құрамы
- Белоктардың физикалық және химиялық қасиеттері. Амин қышқылының классификациясы мен құрылымы
- Қазақ тілінен тест тапсырмалары
- «Педагогика» пәні бойынша аттестацияға дайындық сұрақтары (І тест)
- Химиядан тест сұрақтары жауабымен
- Мобильді құрылғылар сипаттамасы