Тұқымның сыртқы және ішкі кұрылысы және оның типтері

0
977
Иллюстрация: Freepik.com

Күні:

Сыныбы: 6 «А»

Сабақтың тақырыбы: Тұқымның сыртқы және ішкі кұрылысы. Тұқымның типтері. Даражарнақты және қосжарнақты гүлді өсімдіктердің тұқымдарының құрылысы.

Мақсаты:оқушыларға тұқымның құрылысын таныстыра отырып оның дара және қосжарнақты түрлерін көрнекіліктер көмегімен түсіндіру,білімдерін толықтыру.

Күтілетін нәтежие: оқушылар дара және қосжарнақты тұқымдарды ажыратуды үйренеді.

Не арқылы бағаланады: Үй тапсырмасы және қосымша сұрақтар мен тапсырмалар жаңа сабақтағы белсенділігі ескеріліп бағаланады.

Саб көрнекілігі:кестелер,оқулықтар,тұқымдар,слайд

Сабақ барысы: 1.Қызығушылықты ояту

                             2.Мағынаны тану

                             3.Толғаныс

                             4.Үйге тапсырма беру

-Амандасу

-Кезекшімен сұхбат

-Сабаққа дайындалу

Үй тапсырмасын тексеру. Ауызша  лездеме сұрақ-жауап және тест тапсырмасын орындау арқылы тексеру.

1.Қызығушылықты ояту

Оқушыларға үрмебұршақ пен бидайдың тұқымдары ұсынылады.Өз беттерімен ұқсастықтарымен айырмашылықтарын тауып талдайды.

2.Мағынаны тану

Тұқым-жатынның тұқым бүршігінен дамиды.

Қомжарнақты тұқымның құрылысы:қабығы,екі жарнағы,ұрығы болады.

Тұқым қабығы-қалың,тығыз сырты тегіс жылтыр,түрлі түсті,қабығы кеуіп кетуден,шіруден,зақымданудан

Ұрықтан-алғашқы тамырша,алғашқы сабақша, және бүршікшеден тұрады. қорғайды.

Даражарнақты тұқымның құрылысы-дәннің едәуір бөлігін эндосперм алып жатады.дәннің ұшында эндоспермге тығыз  жанасып жатқан ұрық бар.

3.Толғаныс

-даражарнақтылардың тұқым жарнағы қандай қызмет атқарады.

-Даражарнақты мен қосжарнақтылардың айырмашылықтары неде

-қосжарнақтылар мен даражарнақтыларға жататын өсімдіктерді топтастырып жазыңдар

№5 зертханалық жұмысты орындау

4.Үйге тапсырма беру:§10 оқу. Тақырып соңындағы деңгейлік сұрақтарға дайындалып келу.

Бағалау: 

Дереккөз: zkoipk.kz

Басқа материал:

  1. Ағзалардың химиялық құрылымы
  2. Дәнді-дақылдар биохимиясы. Нан және макарон өнімдерінің тағамдық құрамын көтеру мен қазіргі кездегі жағдайы
  3. Көмірсулардың жіктелуі. Адам ағзасындағы көмірсулардың биохимиялық рөлі.
  4. Белоктардың физикалық және химиялық қасиеттері. Амин қышқылының классификациясы мен құрылымы
  5. Химиядан тест сұрақтары жауабымен
  6. Мобильді құрылғылар сипаттамасы
  7. Виртуалды машиналар туралы мәлімет
  8. Вир­туал­ды жә­не ке­ңей­тіл­ген шын­дық де­ге­ні­міз не?
  9. Инфографикамен жұмыс істеуге арналған тегін немесе тарифы төмен сервистер
  10. Жасуша – тірі ағзаның құрылымдық бірлігі


ПІКІР ҚАЛДЫРУ