Қырыққабаттың құрамында ағзаға сергектік беретін сөл көп. Сондықтан оны жұмыстан шаршағанда, қажығанда жеген өте пайдалы. Оны қалай жесе де пайдалы.
— Ашыған қырыққабат тәбетті, асқазанның сөл бөлуін күшейтіп, ас қорытуды жақсартады.
— Ашыған қырыққабатты ас қорыту жүйелерінің бұзылуының (қыжылдау, құсу, кекіру, жүрек айну, ықылық ату) алдын алу үшін пайдалануға болады.
— Қырыққабаттың ашығаны семіруге, шыжыңдыққа да қарсы ем.
— Қырыққабат сөлі (бұзылмаған) асқазанның әлсіреуін, қарын, ұлтабар жарасын, өт қабының, бауырдың әртүрлі ауруларын, асқазан қабынуын, тоқ ішек жарасының қабынуын емдейді.
— Сары ауру мен көк бауыр ауруларына да қырыққабат сөлін ішу қажет.
— Қырыққабат шырыны асқазан сөліндегі қышқылдың көбейген кезінде, қарын ауырғанда қолданылады.
— Ауыз қуысы ойылып, қабынып ауырғанда қырыққабат сөлін сумен араластырып, ауызды, тамақты шаяды.
— Бас ауырғанда, буын сырқырағанда ауырған жерге қырыққабаттың жас жапырағын жабыстырса, ауруды тез басады.