Қырыққабаттың қырық емі

0
377
Иллюстрация: Freepik.com

Қырыққабаттың құрамында ағзаға сергектік беретін сөл көп. Сондықтан оны жұмыстан шаршағанда, қажығанда жеген өте пайдалы. Оны қалай жесе де пайдалы.

Ашыған қырыққабат тәбетті, асқазанның сөл бөлуін күшейтіп, ас қорытуды жақсартады.

Ашыған қырыққабатты ас қорыту жүйелерінің бұзылуының (қыжылдау, құсу, кекіру, жүрек айну, ықылық ату) алдын алу үшін пайдалануға болады.

— Қырыққабаттың ашығаны  семіруге, шыжыңдыққа да қарсы ем.

— Қырыққабат сөлі (бұзылмаған) асқазанның әлсіреуін, қарын, ұлтабар жарасын, өт қабының, бауырдың әртүрлі ауруларын, асқазан қабынуын, тоқ ішек жарасының қабынуын емдейді.

Сары ауру мен көк бауыр ауруларына да қырыққабат сөлін ішу қажет.

— Қырыққабат шырыны асқазан сөліндегі қышқылдың көбейген кезінде, қарын ауырғанда қолданылады.

— Ауыз қуысы ойылып, қабынып ауырғанда қырыққабат сөлін сумен араластырып, ауызды, тамақты шаяды.

Бас ауырғанда, буын сырқырағанда ауырған жерге қырыққабаттың жас жапырағын жабыстырса, ауруды тез басады.

Дереккөз: «Ауырмаңыз!» газеті.


ПІКІР ҚАЛДЫРУ