Пістенің пайдасы мен зияны

0
1842

Пісте адам ағзасына қалай әсер етеді?

Жүрек-қан тамыр жүйесін реттейді.

Бар-жоғы 50 грамм пісте ағзаға керек Е дәруменінің күндік қажеттігі. Магнийға өте бай.

Егер күніне 100 грамм мөлшерінде пайдалансаңыз тек атеросклерозбен, миокард инфарктысының да алдын аласыз.

Пісте асқазандағы қыжылды басады.

Жастық пен сұлулықты сақтайды.

Күнбағыс дәрумендерге бай. Құрамында:А, Е, D, В дәрумендері бар.Сол үшін косметологияда жиі пайдаланады.Қартаюдың алдын алады.Көру қабілетіне, тері, шаш пен тырнаққа жақсы әсер етеді. Безеуді жою үшін де көмегі зор.

Жүйке жүйесін тыныштандырады.

Пісте жүйке жүйесін тыныштандырып, депрессиядан, ұйқысыздықтан құтқарады. Темекіге деген тәуелділікті азайтады.

Қуаттылығы:
-100 грам пісте 600 ккал. Каллориясы өте көп.
-300 грамм пісте шағуды жиі қайталау адамның семіруіне себеп болады.

Пістенің зияны қандай?

Кез келген өнімнің пайдалы жағымен қатар зиянды жағы болады.

Мысалы, пістені
асқазан жарасы, энтероколит, өт жолы ауыратын, подагра сынды сырқаты бар адамдар үшін тұтынуға болмайды.

Сақ болыңыз: Кадмий

Күнбағыстың зияны – өсімдікке топырақ, ауа мен судан сіңетін кадмийдің жоғарлылығы. Кадмий адам ағзасына кері әсер ететін элемент.Бүйрек ауруларын туындатады.

Тіске зияны
Егер пістені жиі шағатын болсаңыз тіс эмалы бұзылады.

Соқыр ішек

«Пістені күнделікті тұтыну соқыр ішекке алып келеді» Пістені қабығымен бірге жегенде ғана ол асқазан мен ішек жолдарын ластап нәтижесінде адам соқыр ішекпен ауруы мүмкін.

Пістеге тәуелділік

Медицина тұрғысынан пістеге деген тәуелділік деген диагнозы жоқ тіркелмеген.

СОНЫМЕН Не істеу керек: пісте шағу керек пе, шақпау керек пе?

Құрамындағы дәрумендер, аминокислота, макро- және микроэлементтер байлығын есепке алсақ ол ағзаға пайдалы.

Бірақ құрамындағы кадмийді ескере отырып оны көп мөлшерде тұтынбаңыз. Күніне 50-150 гр артық шақпаңыз

Дұрысы қуырылған емес шикі пісте ағзаға пайдалы
Қуырылған кезде пайдасы мүлде болмайды есіңізде сақтаңыз.

Дереккөз: «Ауырмаңыз!» газеті.


ПІКІР ҚАЛДЫРУ