Пісте адам ағзасына қалай әсер етеді?
⠀
Жүрек-қан тамыр жүйесін реттейді.
⠀
Бар-жоғы 50 грамм пісте ағзаға керек Е дәруменінің күндік қажеттігі. Магнийға өте бай.
Егер күніне 100 грамм мөлшерінде пайдалансаңыз тек атеросклерозбен, миокард инфарктысының да алдын аласыз.
Пісте асқазандағы қыжылды басады.
⠀
Жастық пен сұлулықты сақтайды.
⠀
Күнбағыс дәрумендерге бай. Құрамында:А, Е, D, В дәрумендері бар.Сол үшін косметологияда жиі пайдаланады.Қартаюдың алдын алады.Көру қабілетіне, тері, шаш пен тырнаққа жақсы әсер етеді. Безеуді жою үшін де көмегі зор.
Жүйке жүйесін тыныштандырады.
⠀
Пісте жүйке жүйесін тыныштандырып, депрессиядан, ұйқысыздықтан құтқарады. Темекіге деген тәуелділікті азайтады.
⠀
Қуаттылығы:
-100 грам пісте 600 ккал. Каллориясы өте көп.
-300 грамм пісте шағуды жиі қайталау адамның семіруіне себеп болады.
⠀
Пістенің зияны қандай?
⠀
Кез келген өнімнің пайдалы жағымен қатар зиянды жағы болады.
Мысалы, пістені
асқазан жарасы, энтероколит, өт жолы ауыратын, подагра сынды сырқаты бар адамдар үшін тұтынуға болмайды.
⠀
Сақ болыңыз: Кадмий
⠀
Күнбағыстың зияны – өсімдікке топырақ, ауа мен судан сіңетін кадмийдің жоғарлылығы. Кадмий адам ағзасына кері әсер ететін элемент.Бүйрек ауруларын туындатады.
⠀
Тіске зияны
Егер пістені жиі шағатын болсаңыз тіс эмалы бұзылады.
⠀
Соқыр ішек
⠀
«Пістені күнделікті тұтыну соқыр ішекке алып келеді» Пістені қабығымен бірге жегенде ғана ол асқазан мен ішек жолдарын ластап нәтижесінде адам соқыр ішекпен ауруы мүмкін.
⠀
Пістеге тәуелділік
Медицина тұрғысынан пістеге деген тәуелділік деген диагнозы жоқ тіркелмеген.
⠀
СОНЫМЕН Не істеу керек: пісте шағу керек пе, шақпау керек пе?
⠀
Құрамындағы дәрумендер, аминокислота, макро- және микроэлементтер байлығын есепке алсақ ол ағзаға пайдалы.
⠀
Бірақ құрамындағы кадмийді ескере отырып оны көп мөлшерде тұтынбаңыз. Күніне 50-150 гр артық шақпаңыз
⠀
Дұрысы қуырылған емес шикі пісте ағзаға пайдалы
Қуырылған кезде пайдасы мүлде болмайды есіңізде сақтаңыз.