Бүйрек ауруының 10 маңызды белгісі

Иллюстрация: Freepik.com

Зәр шығарудың бұзылуы. Егер сіз зәріңіздің мөлшерінің азаюын немесе көбеюін, кіші дәретке жиі шығатыныңызды байқасаңыз бұл сіздің бүйректе бір ақаудың туғанын көрсетеді.

Ентігу. Тыныс алудың бүйрекке не қатысы бар дерсіз? Бүйрекке қатысты аурулар ісінумен жүріп, тек көзге көрінетін жерлер ғана емес сонымен қатар ішкі органдардың да, соның ішінде өкпе ісінуімен жүреді.

Зәрде қанның болуы. Бұл жағдай кез келген адамды кәдімгідей уайымдатуы қажет.

Зәрдің көпіруі. Көпіршіктенген зәр ол зәрде белоктың бар екендігін көрсетеді.

Ісіну. Бүйрек ағзадан керексіз шлактарды, токсиндерді сонымен қатар, артық сұйықтықты шығаруға қатысады. Егер бүйректе ақау пайда болса, бұл оның осы қызметтерді атқаруына кедергі болады.

Анемия, шаршау. Бүйрек эритропоэтин деген гормонды бөліп отырады. Ал ол эритроциттердің түзілуіне қатысады. Яғни, анемияның болуы бүйрек қызметінің бұзылғанының белгісі болуы мүмкін.

Бас айналуы, концентрацияның бұзылысы. Анемияның болуы осы белгілердің пайда болуына әкеледі және бұл белгілер бүйрек жетіспеушілігі бар науқастарда көп кездеседі.

Температураның көтерілуі және жиі суықтау. Бұл пиелонефрит, цистит сияқты зәр жолдарының инфекциясы кезінде кездесуі мүмкін.

Тері инфекциясы және бөртпелер. Бөртпелердің болуы тек аллергия әсерінен деп ойлау қателік, себебі ол бүйрек ауруларын да да кездесуі мүмкін. Бұл бүйрек қызметі қатты төмендеп, токсиндерден тазалау қызметі бұзылғанда көрінуі мүмкін.

Жүрек айну. Бүйрек тазарту қызметі бұзылу кезінде шлактардың көбеюіне байланысты науқастардың жүрегі айнуы мүмкін.

Басқа материалдар:

  1. Сабақта қолданылатын әдіс-тәсілдер
  2. Менің педагогикалық тұлғалық орным (жас мамандарға арналған тренинг)
  3. Сабақта қолданылатын әдіс-тәсілдермен психологиялық тренингтер жинағы
  4. Ұстаздарға арналған тренинг: «Педагогтардың кәсіби жануы»
  5. Балаларды тәрбиелеудің психологиялық қағидалары
  6. Ата-ананың психологиялық құзіреттілігі – бала саулығының кепілі
  7. «Сәттілік серік болсын» атты әлеуметтік-психологиялық тренинг бағдарламасы
  8. Бірінші не көрдіңіз: түлкі ме, дельфин бе? 
  9. 4-5 жастағы балаларға арналған бинарлық сабақ
  10. Сабақта қолданылатын әдіс-тәсілдермен психологиялық тренингтер жинағы (Карточкалар иерархиясы)

Жусанның пайдасы мен түрлері

Иллюстрация: Freepik.com

Жусан — киелі өсімдік. Жусанның бірнеше түрі бар: ақ жусан, қара жусан, дәрмене жусан, тықыр жусан, арқар жусан т.б. Арасында улы (таврий
жусаны ) да кездеседі, оны жүй жануарлары да жемейді.


Дәрмененің емдік қасиеті:

«Ермен жеген ер өлмес» деген сөздер жусанның емдік қасиетін айқындай түседі. Қазақша «дәрмене атауы «дәрі міне» деген мағынаны білдіреді.

Ертеде аналарымыз құяң (радикулит) ауруымен ауырған адамның белін керосинге қосылған дәрмене тұнбасымен 7 күн сипалаған. Сол арқылы белінен тұра алмаған адамды емдеп жазған.

Демікпеге шалдыққан адамға қара жусанның сабағының түтінін күніне 2 мезгіл иіскеткен. Ащы тіс өпкедегі құртты өлтіріп, тынысын ашатын болған.

Иммунитет көтеруде: 500 гр жаңа кесілген жусанның сөлін грек жаңғағымен араластырып ет тартқыштан өткіземіз. Оған 1,5 стакан бал араластырып, тамақтан соң бір асқасықтан күніне үш мезгіл 1 ай ішу керек.

Демікпеге жас жусанды езіп шырынын күніне үш мезгіл 5 гр ішуге болады.

Жусан өсімдігін көбінесе үйге іліп қойған. Себебі үйде тұтынатын заттарға: тұскиіз, кілем, құндыз бөріктер мен тондарға көбелек құрттары түспеуі үшін.

Жусан теңіз саяхатшыларының түрлі теңіз ауруларынан сақтайды. Жүрегі қысылып, лоқсұған кезде бірден жусанды иіскетеді екен.

1 ас қасық жусанды 1 стақан суға 20 минут тұндырыңыз. Содан соң сол тұнбамен аузыңызды шайыңыз. Ауыз қуысындағы бактериалды жояды, стоматиттің алдын алады.

Қазіргі аяқ киімдердің ішінен иіс шықпас үшін аяқ киімнің ішіне күнде кешке жусан салып қойыңыз. Ылғалданудан, қатты иістенуден сақтайды.

Қазақтың халық емшілері ішек құрты ауруына қарсы қолданған. 1 шай қасық үгітілген жусан жапырағын 1 стақан қайнаған ыстық суға саласыз. Тұндырып жарты сағаттан соң сүзесіз. Тамақтың алдында 1 сағат бұрын күніне 3 мезгіл 1 үлкен қасықпен ішесіз. Осылай 15 күн емделесіз. Іштегі құртты түсіретін мықты ем.

Бұрын үйге бүрге, құмырсқа толып кетсе, жусанды қайнатып, соның суымен жуатынбыз. Содан кейін ешқандай жәндіктер үйге жоламайтын. Қазір де қала үйлерінде тарақан көрінсе, кілемнің астына жусан саламын.

Басқа материалдар:

  1. Дұрыс тамақтану — денсаулық кепілі
  2. Жылы және суық судың пайдасы мен зияны қандай?
  3. Фастфудтың 10 зияны
  4. Майонезді неге жеуге болмайды?
  5. Сау ағза үшін ең пайдалы 8 сусын
  6. Дәрумен жетіспеуінің 4 белгісі
  7.  Сізге қай витамин жетпейтінін қалай анықтауға болады?
  8. Шие жапырағының қандай шипасы бар?
  9. Ашуланшақ адамның бауыры ауыратынын білесіз бе?
  10. Иммунитетіңізге пайдалы сусындар

Адам омыртқасы туралы қызықты деректер

Иллюстрация: Freepik.com

1. Адам омыртқасы 400кг дейін салмақты көтере алады. Омыртқалардың осынша ауыр салмақ көтере алуына омыртқааралық дисктердің амортизациялық қасиеттері көмектеседі. Қосымша берік бұлшықеттері ауыр физикалық күш пен салмақты көтеруіне ат салысады. Сондықтан да өзіңізді сынап бірден ауыр көтеруге болмайды, ол өте ауыр жарақаттарға әкелуі мүмкін, жаттыққан, шыныққан бұлшықеттер ғана ондай салмақты көтеруге дайын.

2. Адамның бойы омыртқаның ұзындығының өзгеруіне байланысты күні бойына 1-2 см -ге өзгеруі мүмкін. Адам күні бойына тік қалыпта жүргендіктен тартылыс күші әсер етіп, омыртқаның қалыпты иілу күшейіп, өз салмағы әсер етіп омыртқааралық дисктер басылады да, омыртқа ұзындығы қысқарады. Ауыр физикалық жаттығулардан (штанга, гир) кейін де адам бойы 2-3см қысқарады да, түнгі ұйқыдан кейін таңертең бұлшықеттер босаңсып, кешкі өлшеумен салыстырғанда 1-2см ұзын болады.

3. Адам омыртқасы — әр адамда саны жағынан әр түрлі болатын жалғыз сүйек. Құйымшақ омыртқасы 4 — 6 омыртқадан тұрады, ол омыртқа жотасының даму сатысы кезеңіндегі өзгерістерге байланысты, сондықтан да адам омыртқасының санын 33-35 сүйектен тұрады деп айтамыз.

4. Омыртқа жотасы адамның қимыл-қозғалысы пен иілгіштігіне жауапты болады. Өте жаттықтан адамда омыртқалары екі жаққа да 180 градусқа иіле алады.

5. Омыртқа жотасы ауруларының бір себебі — артық салмақ. Мысалы, арқадағы ауырсынулар артық салмақтан құтылған кезде өздігінен кетуі мүмкін.

6. Омыртқа жотасын қалыптандыруға, сауықтыруға ең тиімді әрі жұмсақ әдіс — суда жүзу. Әдістің тұрақты емдік қасиеті үшін суда аптасына 3 сағаттан жүзу қажет.

7. Иыққа асылатын сөмкелер омыртқаға аса ауыр зиян: бұлшықеттік тырысудан бастап сколиозға дейін әкелуі мүмкін, сондықтан да мамандар сөмкені төмен түсірілген қолға ұстаған дұрыс деп айтады, салмақ 3 кг артық болмағаны және салмақты екі қолға бірдей бөлген дұрыс.

8. Омыртқалардың өсуі мен дамуы туылғаннан бастап 20-22 жасқа дейін жалғасады.

9. Омыртқалардың әр аймақтарының жарақаттары ер кісілерде жиі кездеседі. Ал әйелдер эндокринді гормоналды өзгерістеріне байланысты остеопорозға (жұмсаруы) жиі шалдығады.

Басқа материалдар:

  1. Дұрыс тамақтану — денсаулық кепілі
  2. Жылы және суық судың пайдасы мен зияны қандай?
  3. Фастфудтың 10 зияны
  4. Майонезді неге жеуге болмайды?
  5. Сау ағза үшін ең пайдалы 8 сусын
  6. Дәрумен жетіспеуінің 4 белгісі
  7.  Сізге қай витамин жетпейтінін қалай анықтауға болады?
  8. Шие жапырағының қандай шипасы бар?
  9. Ашуланшақ адамның бауыры ауыратынын білесіз бе?
  10. Иммунитетіңізге пайдалы сусындар
  11. Денсаулық күніне арналған іс-шара сценарийі

Дұрыс тамақтану — денсаулық кепілі

Freepik.com

1. Адам күніне 3-4 рет ас қабылдауы керек. Әрбір қабылдау барысында астың мөлшері 2 алақанды қосқандағы уыс көлеміне тең болуы тиіс. Сонда қабылдаған ас, асқазанның 3/4 бөлігін ғана толтырады. Асқазандағы астың дұрыс араласуына және ас қорыту сөлімен әрекеттесуі үшін, бұл ережені қатаң түрде сақтау қажет.

2. Астың негізгі мөлшерін қабылдау 12.00-14.00 аралығына сәйкес келуі тиіс. Бұл кезде өтпен бауырдың белсенділігі жоғары болады. Сондықтан қуатты, майлы астар тәуліктің осы кезінде қабылдануы тиіс.

3. Жаңа пісірілген тағамды жеу. Ұзақ сақталған тағамдарда улы заттар мен салқындық қасиет жиналады. Ал, етке бұл қасиет тән емес, суықта сақтаған сайын жылылық қасиеті арта түседі.

4. Тамақты мұздай немесе ыстық күйде пайдалануға жол бермеу керек. Астың жоғары немесе төмен температурада болуы асқазан сөліне зиян келтіреді. Ыстық күнде біз үй бөлмесінің температурасындағыдай суды ішуіміз керек. Егер мұздай суды пайдалансақ, оны жылыту үшін организм көбірек энергия жұмсайды, одан кейін су асқазан сөліне араласады.

5. Тағам қабылдау барысында сұйықтық ішуге болмайды, ішкен жағдайда ас қорыту сөлінің шоғырлануы азайып, асқазанның ас қорытуы төмендейді.

6. Ас ішкенде бірінші қою тағамды жеп, 20-30 минуттан кейін сұйық тағамды ішкен дұрыс. Егер керісінше тамақтанса, онда тамақты қорытатын ферменттердің шоғырлануы төмендеп, ет, ботқа, жеміс тағамдары қорытылмай қалады.

7. Асты қабылдаудан 20-30 минут бұрын бал, тұз немесе лимон шырыны қосылған бір құты ыстық су ішу қажет. Аталған барлық қоспалар ас қорыту жүйесін жақсартып, асқазанды тазартып, асты қорытуға дайындайды.

Дұрыс тамақтана білу — кез келген дәріден де күшті екенін естен шығармаған жөн.

Басқа материалдар:

  1. Жылы және суық судың пайдасы мен зияны қандай?
  2. Фастфудтың 10 зияны
  3. Майонезді неге жеуге болмайды?
  4. Сау ағза үшін ең пайдалы 8 сусын
  5. Дәрумен жетіспеуінің 4 белгісі
  6.  Сізге қай витамин жетпейтінін қалай анықтауға болады?
  7. Шие жапырағының қандай шипасы бар?
  8. Ашуланшақ адамның бауыры ауыратынын білесіз бе?
  9. Иммунитетіңізге пайдалы сусындар
  10. Денсаулық күніне арналған іс-шара сценарийі

Хрен тамырының пайдасы

Қазіргі кезде хрен тамырынан жасалған қоспалардың пайдасы туралы әңгімелер көп, шынымен де өкпеге пайдасы бар ма жоқ па?

Хрен ыстыққа қа суыққа да төзімді көпжылдық өсімдік. Қырыққабат тұқымдасына жатады. Емдік қасиеті ретінде хреннің тек тамырлары, кей жағдайда жапырағы да пайдаланылады.

Химиялық құрамы — моно-полисахаридтер, белоктық құрылымдар, органикалық қышқылдар, және витамин мен минералды заттарға бай: темір, магний, алюминий, хлор, кальций, натрий, мыс, маргенец, фосфор, әсіресе В тобы витаминдері, фолий қышқылы, тіпті Витамин С хреннің құрамында лимонға қарағанда 6 есе көп екен. Өзіне тән иісті түбірлерінде жинақталатын эфирлі майлар береді.

Негізгі емдік қасиеттері:

1. Іш құрылдау, дұрыс қорытпаудан біржола айықтырады;

2. Тыныс жолдарынан қақырық шығуын күшейтіп, ертерек сауықтырады;

3. Диабетиктеге көмегі көп, жалпы жағдайын жақсартады;

4. Бүйрек-тас ауруы болмас үшінде хрен қабылдап тұру керек;

5. Стоматит кезінде де көмегі зор;

6. Ағзадағы паразиттерден (құрт) құтылуға көмектеседі;

7. Ісіну кезінде, ағзадан сұйықтық шығаратын зәр айдағыш қасиеті де бар;

8. Тамырын теркадан өткізіп компресс жасау подагра, артрит, радикулит, ревматизм ауруларында көмегі мол;

9. Фурункулдан (іріңдеу, сыздауық) айықтырады;

10. Сәбізбен, қызылшамен араластырып қабылдасаң қан қысымын тұрақтандаруға ат салысады.

Қолдануға болмайтын жағдайлар:

1. Өте ащы, өткір дәмі асқазан шырышты қабатына зиян, сондықтан асыра қолданудың қатежі жоқ; асқорыту жүйесімен проблема болма дозасын аз аз жеу керек;

2. Асқынған панкеатиттер;

3. 8 жасқа дейінгі балалар;

4. Жүкті, емізулі әйелдер;

5. Қалқанша безі (зоб) ауруларында мұқиятпен;

6. Менструация кезінде абайлап қолдану;

Жөтелге қарсы жиі қолданып жүрген рецепт:

Хрен тамырын, чеснок, пияз бірдей мөлшерде алып, езіп, араластырып, шыққан көлемді сол көлеммен тең балмен (мёд) араластырып, 1 қасықтан күніне 3 рет тамақпен бірге немесе ішім бола салысымен 10күндей қабылдау.

Басқа материалдар:

  1. Жылы және суық судың пайдасы мен зияны қандай?
  2. Фастфудтың 10 зияны
  3. Майонезді неге жеуге болмайды?
  4. Сау ағза үшін ең пайдалы 8 сусын
  5. Дәрумен жетіспеуінің 4 белгісі
  6.  Сізге қай витамин жетпейтінін қалай анықтауға болады?
  7. Шие жапырағының қандай шипасы бар?
  8. Ашуланшақ адамның бауыры ауыратынын білесіз бе?
  9. Иммунитетіңізге пайдалы сусындар
  10. Денсаулық күніне арналған іс-шара сценарийі
  11. Денсаулығым бақытым (танымдық кеш)
  12. Тазалық — денсаулық кепілі. Сабақ жоспары
  13. «Денсаулық басты байлық»
  14. «Денсаулық-зор байлық» ашық сабақ
  15. Денсаулыққа қатысты пайдалы 10 кеңес
  16. Тарының ағзаға пайдасы көп

Қымыздың пайдасы

 Әдетте түйенің, сиырдың сүтін қайнатып, стерилдейді. Өйткені, олардың сүтінен адамға қандай да бір ауру жұғуы мүмкін.

Ал жылқының сүтін дәл бұлай тазаламайды және оның өті болмайтындықтан, мұның қажеті де жоқ. Осылайша жылқы сүтінде адамға қажетті барлық микроэлемент сақталады.

Бұрынғы кезде шала туған 7 айлық сәбилерді осы бие сүтімен өсірген. Яғни оның пайдасы адам сүтімен бірдей десе де болады.

Қымыз – туберкулез ауруына таптырмайтын ем. Қымыздың құрамына кіретін түрлі заттардың бәрі де адамның бойына жақсы сіңеді. Бие сүтінде “ С” витамині мол. Туберкулезді қымызбен емдейтін ең алғашқы курорт 1858 жылы Самара қаласының маңында ашылған екен. Оны ашқан В. Толстиков дәрігер: “Қымыз асқазанды ыстап, адамның өзін әлдендіреді, оның тәнін жаңғыртады” – деп жазған.

Қымыз ішу арқылы жүйке ауруларын емдеуге болады. Қымыз ағзаға жан-жақты әсер етеді. Ол ас қорыту органдарының, жүрек-қан тамырлары аппаратының, жүйке жүйесі мен басқа органдардың қызметін жақсартады. Қымыздың әсері бүкіл ағзаны өзгертеді. Физиологиялық және биохимиялық процестер күшейіп, зат алмасу қалпына келеді.

Қымыз тәбетті ашады. Оның құрамында сүт қышқылы бар. Соған орай ол тағамның құрамындағы белоктардың, майлардың, әр түрлі қанттардың жақсы қорытылуына ықпал жасайды. Ал құрамындағы көмір қышқылы аздығына қарамастан ас қорыту бездеріне әсер етіп, асқазан сөлінің бөлініп шығуын тездетеді.

Қымыздың құрамында белок көп. Сүттегі ең бағалы зат – белок. Бие сүтінде 1,8 – 2,2 % белок болады. Сүтте белоктың үш түрі де – казеин, альбумин және глобулин кездеседі.

Қымыз – бірнеше дәрумендердің жиынтығы. Бие сүтінде 6,7% лактоза бар. Сонымен қатар қанттан басқа, қалпына келмейтін көмірсулар бар. Әсіресе, ол А және С витаминдеріне бай. Сонымен қатар В тобы, Д, Е, F витаминдері болады.

Қымызда адам ағзасына пайдалы минералдық заттар өте көп. Қымызда мынандай минералдық заттар бар: кальций – 48%, магний – 3,4%, фосфор – 21,3%, хлор – 7,5%. Қан құрауда маңызды рөл атқаратын кобальт пен мыс сияқты элементтер сиыр сүтінен гөрі бие сүтінде едәуір көп.

Басқа материалдар:

  1. Фастфудтың 10 зияны
  2. Майонезді неге жеуге болмайды?
  3. Сау ағза үшін ең пайдалы 8 сусын
  4. Дәрумен жетіспеуінің 4 белгісі
  5.  Сізге қай витамин жетпейтінін қалай анықтауға болады?
  6. Шие жапырағының қандай шипасы бар?
  7. Ашуланшақ адамның бауыры ауыратынын білесіз бе?
  8. Иммунитетіңізге пайдалы сусындар
  9. Денсаулық күніне арналған іс-шара сценарийі
  10. Денсаулығым бақытым (танымдық кеш)

Ауыз қуысы туралы қызықты факт

Иллюстрация: Freepik.com

1. Тіс эмалі — ағзамыздағы ең қатты, берік тіндердің бірі. Сондықтан да тіс түрлі химикаттар мен сұйықтықтарға, жоғары температураға қарамастан жүздеген жылдықтар сақталады.

2. “Сүт тістері” деген терминді Гиппократ ашқан, ол сәбидің алғашқы тістері сүттен пайда болады деп ойлаған.

3. Жапон ғалымдары 14000 адамды зерттеп, күніне 3 рет тістерін тазалайтын адамдарды артық салмақ сирек кездесетінін айтады.

4. Сілекей бездер күніне 850 мл сілекей бөледі. Ал адамның бүкіл өмірінде 38000 л сілекей бөледі екен.

5. Адамның тілі — екі жағынан бекінбеген жалғыз бұлшықет, сондықтан да ол ең көп қимылдайтын орган болып саналады, және әр тіл саусақ іздері секілді әр түрлі, бір-біріне ұқсамайды.

6. Әйелдер ерлерге қарағанда 20% -ға тәттіні, 10% -ға қышқылды жақсырақ айырады. Яғни әйелдерде дәм сезу рецепторлары көбірек болады, сондықтан да әлемдегі әйелдерді көпшілігі тәттіге құмар.

7. 1 сөз айту үшін, ағзамыздың 72 бұлшықеті қимылдайды. Біздер күніне 5000 -ға жуық сөз айтамыз.

8. Көпшілік ойлағандай тістеріміз үшін ең қауіпті спорт түрі — бокс емес, мұздағы хоккей екен. 70% хоккей ойыншылары кемінде 1 тісін ойын барысында сындырады екен.

9. Тіс щеткасын арнайы ыдыста сақтау зиян, себебі сулы щеткадан жабық ыдыста микробтар көбейеді. Тіс щеткасын унитаздан 2-3м алысырақ сақтаған дұрыс, себебі су ағызып тазартқанда микробтар жан-жаққа шашылады. Тіс щеткасын әр 3 айда ауыстыру керек, егер ЖРВИ немесе басқа да инфекциямен ауырсаңыз, жазылған соң да тіс щеткасын ауыстыру керек екен.

10. Кальций сүйектерге қатты керек дегенмен де 99% ағзадағы кальций тістерде орналасқан.

11. Тек табиғи өнімдерді тұтынатын халықтарда кариес болмайды екен (Аляска халқы);

12. Тіс пастасы 5000 мың жыл бұрын Египетте пайда болған. Ал Рим империясында ертеден 18 ғасырға дейін тіс пастасының құрамына зәр негізі компанент болған, себебі дәр құрамындағы аммиак тазалау қасиеті жоғары. Қазіргі күні кейбір тіс пасталарының құрамына аммиак қосылады.

Басқа материалдар:

  1. Адам омыртқасы туралы қызықты деректер
  2. Дұрыс тамақтану — денсаулық кепілі
  3. Жылы және суық судың пайдасы мен зияны қандай?
  4. Фастфудтың 10 зияны
  5. Майонезді неге жеуге болмайды?
  6. Сау ағза үшін ең пайдалы 8 сусын
  7. Дәрумен жетіспеуінің 4 белгісі
  8.  Сізге қай витамин жетпейтінін қалай анықтауға болады?
  9. Шие жапырағының қандай шипасы бар?
  10. Ашуланшақ адамның бауыры ауыратынын білесіз бе?
  11. Иммунитетіңізге пайдалы сусындар
  12. Денсаулық күніне арналған іс-шара сценарийі

Жылы және суық судың пайдасы мен зияны қандай?

Суық су ішуді барлығымыз жақсы көреміз.  Алайда одан келер кері әсерін біле бермейміз. ⠀
⠀⠀⠀
Осы кезде керісінше бүйректің тамыры кеңейіп қан айналымы күшейіп бүйрекке салмақ түсе бастайды. ⠀

Бүйрекке қан көп мөлшерде барғандықтан онда несеп көптеп өндіріліп адам кіші дәретке суық су ішкеннен кейін тез тез шығады.⠀

Көптеген тамырлар тарылып қалғандықтан ағзаға қажетті су барлық жасушаларға бара алмайды. Осылайша қанша су ішсемде терім құрғақ деген шағымдар айтамыз. ⠀

Суық су ішкеннен кейін асқазан оны дене температурасымен бірдей болғанша жылытып ұстап тұрады. Оны жылытуға энергия жұмсаймыз. Ал бізге күш қуатымыз тасып жүру үшін энергияны үнемдеу қажет. ⠀

Ас қорытуды баяулатады. Әсіресе майлы тамақтардың қорытылуы қиындайды. ⠀

Ал енді жылы су ішудің пайдасына тоқталайық.

Ішетін жылы су 37-60°С аралығында болуы керек. Бірақ жаздың ыстығында бөлме температурасындағы судан іше беруге болады. ⠀

Жылы су ішкеннен кейін барлық қан тамырлар кеңейіп, су ағзаның түкпір түкпіріндегі жасушаларға жетіп зат алмасу жақсарады. Артық салмақтан арылуға таптырмас көмек.

Қан тамырларға жиналған холестериндерді азайтады.

Ас қорытуды жақсартады. Тамақтан 30 минут бұрын ішкен дұрыс. ⠀

Инфекциялық аурулар кезінде токсиндерді тездетіп сыртқа шығаруға көмек ⠀

Тұмауратқан, іші өткен балаларға таптырмас сусын. ⠀

Запор мазалайтын адамдар осы жылы сумен дос болуы керек.⠀

Ағзада су жеткілікті болса адам күні бойы сергек жүретін болады. ⠀

Су ішкен сайын шөлдей беретін болғаныңызды байқайсыз. Себебі су ішпейтін адамдар өздерінің шөлдеп жүргенін жақсы сезінбейтін болып кетеді. Су ішіп бастаған соң, шөлдеу сезімі қайтадан қалпына келіп, сосын шөлдедік дейміз .

Басқа материалдар:

  1. Фастфудтың 10 зияны
  2. Майонезді неге жеуге болмайды?
  3. Сау ағза үшін ең пайдалы 8 сусын
  4. Дәрумен жетіспеуінің 4 белгісі
  5.  Сізге қай витамин жетпейтінін қалай анықтауға болады?
  6. Шие жапырағының қандай шипасы бар?
  7. Ашуланшақ адамның бауыры ауыратынын білесіз бе?
  8. Иммунитетіңізге пайдалы сусындар
  9. Денсаулық күніне арналған іс-шара сценарийі
  10. Денсаулығым бақытым (танымдық кеш)
  11. Тазалық — денсаулық кепілі. Сабақ жоспары
  12. «Денсаулық басты байлық»
  13. «Денсаулық-зор байлық» ашық сабақ
  14. Денсаулыққа қатысты пайдалы 10 кеңес
  15. Тарының ағзаға пайдасы көп

Тағамға қосылатын зиянды қоспалар

Технология дамыған қазіргі заманда азық түліктерді көздің жауын алатындай түстерге бояу оңай болды.

Өндірушілерге тағамның дәмі мен түсі жағымды болып оларға мол табыс алып келіп тұрса, болғаны. Оған дәлел балаларға арналған өнімдерге де неше түрлі зиянды қопаларды қоса салуында.

Әрине бұларда адамға тез арада ауыр зиян шектірмеу үшін сақталуы керек норма ережелері бар. Олар сол норманы асырмай түрлі химиялық қоспаларын қоса береді.

Бірақ нормадан асырмағандықтан мүлдем зияны тимейді екен деп ойлап қалмаңыз.

 Е100-199 аралығы тағамдық бояуыштар.

Бұлар ішінен:

1. Синтетикалық (органикалық, бейорганикалық)

2. Табиғи бояғыштар болып бөлінеді.

Табиғи бояуыштартың токсиндік қабілеті жоқ. Бірақ кей бірін нормадан асыруға болмайтын көрсеткіштері бар.

Бүгін біз тек зиянды синтетикалық бояуларға тоқталамыз.

Ұлыбритания мамандарының жүргізген зерттеу нәтижелерінде төменгі тізімдегі бояуыштар ересектер мен балаларда төмендегідей асқынулар тудырады.

Е102, Е104, Е110, Е122, Е124, Е129

Бұлар:
Жүйке жүйесінің тітіркенуі
Еске сақтау қабылеттің нашарлауы
Кей адамдарға аллергиялық реакциялар
Дисбиоз
Канцерогендік әсерлер

171 титан диоксид (титанның тотыстығы). Кеміргіштерге жасалған зерттеулерде канцерогендік әсері анықталған. Алайда адамға жасалған зерттеулер жоқ. Бұл ақ түсті болғандықтан дәрі дәрмек, ірімшік т.б өндірісте қолданылады.

Е129- канцероген. Пісірілген өнімдер, тәттілер мен сусындарға қосылады.

E133 канцероген, жүйке жасушаларын зақымдау, генетикалық мутация.

Е102 (тартазин) кей адамдарда аллергиялық реакция, жасушаларды зақымдауы мүмкін. Бұл өнім дәрі дәрмек, витаминдерді сары түске бояу үшін көп қолданылады

Е110 ұрық бездері мен бүйрек үсті бездерінің қатерлі ісігін тудыруы мүмкін

E150 (Карамельный красител)-канцероген. Өзім кейбір газды сусындардың құрамынан көргенмін

Е103 (алканет красный)-канцероген

Е105, Е106, Е111, Е125, Е130, Е131, Е132, Е133 барлығы канцерогенді

Ең зиянды бояулардың тізімін теріп жаздым. Тағамдық өнімдерді сатып аларда құрамына мән беріңіз.

Басқа материалдар:

  1. Фастфудтың 10 зияны
  2. Майонезді неге жеуге болмайды?
  3. Сау ағза үшін ең пайдалы 8 сусын
  4. Дәрумен жетіспеуінің 4 белгісі
  5.  Сізге қай витамин жетпейтінін қалай анықтауға болады?
  6. Шие жапырағының қандай шипасы бар?
  7. Ашуланшақ адамның бауыры ауыратынын білесіз бе?
  8. Иммунитетіңізге пайдалы сусындар
  9. Денсаулық күніне арналған іс-шара сценарийі
  10. Денсаулығым бақытым (танымдық кеш)
  11. Тазалық — денсаулық кепілі. Сабақ жоспары
  12. «Денсаулық басты байлық»
  13. «Денсаулық-зор байлық» ашық сабақ
  14. Денсаулыққа қатысты пайдалы 10 кеңес
  15. Тарының ағзаға пайдасы көп

Жүйкеңізге жәрдем беретін витаминдер

Freepik.com

А витаминінің жетімсіздігінен миды оттегімен қамтамасыз ету жүйесі бұзылады да, содан жүйке талшықтары зардап шегеді. А витамині тәтті келімдәрі мен сәбізде, тағы басқа тамырлы көкөніс түрлерінде көп. Бірақ бұл витаминдерді адам ағзасы өзіне сіңіруі үшін май аса қажет. Сондықтан диета ұстағанда ас мәзірінен май өнімдерін алып тастауға болмайды. Мәселен, үккіштен өткізілген сәбізге немесе тәтті қызыл бұрышқа бір қасық өсімдік майын қосса артықтық етпейді. Қайта ағзаның А витаминін дұрыс сіңіруіне көмегін тигізеді.

Д витамині адам сүйектері мен тістеріне ғана көмекші емес, ол сондай-ақ есте сақтау қабілетін сақтауда да аса маңызды роль атқарады.

Егер күнделікті тамақ рационында ақжелкек (петрушка) мен ашыған сүт өнімдері, балық майы сияқты заттар жеткіліксіз болса, адам ағзасы тез әлсірейді. Таңертең және күн батар алдында денені күн сәулесімен қыздырса бұл витамин күлгін түстің әсерінен тері астына жақсы тарайды.

В9 витамині еске сақтау қабілетін жақсартады және мидың оттегімен қамтамасыз етілуін реттейді. Көкөністер, аскөк пен қырыққабат, асқабақ бұл витаминнің негізгі көзі.

В12 – адам ағзасына ең қажетті витамин. Егер ағзада бұл витамин жетімсіз болса, жүйке жұқарумен қатар адамда қаназдық орын алады. Адам шаршағыш әрі ұйқышыл келеді. Бұл витаминнің мал өнімдерінде ғана болады. Дегенмен оны тек ет өнімдерінен ғана емес, ашытылған көкөніс пен сыра ашытқысынан да алуға болады.

РР витамині жүйкенің бұзылған торшаларын (клеткаларын) қалпына келтіреді. Ұмытшақтықтың (склероз) асқынуына қарсы күреседі. Қан тамырларының жұмысын жақсартады. Бұл витамин пияз бен сарымсақтың, сәбіздің құрамында көп.

Басқа материалдар:

  1. Фастфудтың 10 зияны
  2. Майонезді неге жеуге болмайды?
  3. Сау ағза үшін ең пайдалы 8 сусын
  4. Дәрумен жетіспеуінің 4 белгісі
  5.  Сізге қай витамин жетпейтінін қалай анықтауға болады?
  6. Шие жапырағының қандай шипасы бар?
  7. Ашуланшақ адамның бауыры ауыратынын білесіз бе?
  8. Иммунитетіңізге пайдалы сусындар
  9. Денсаулық күніне арналған іс-шара сценарийі
  10. Денсаулығым бақытым (танымдық кеш)
  11. Тазалық — денсаулық кепілі. Сабақ жоспары
  12. «Денсаулық басты байлық»
  13. «Денсаулық-зор байлық» ашық сабақ
  14. Денсаулыққа қатысты пайдалы 10 кеңес
  15. Тарының ағзаға пайдасы көп